18.7 C
Vinnytsia
Субота, 27 Липня, 2024
додомуБез категорії«Не всі одразу стають чемпіонами. Для цього необхідне вагоме бажання перебороти самого...

«Не всі одразу стають чемпіонами. Для цього необхідне вагоме бажання перебороти самого себе», – Вадим Мохник

Пауерліфтинг – доволі молодий вид спорту в Україні. Не зважаючи на це, на теренах Вінниччини та й усієї держави він розвивається доволі активно. Наших спортсменів знають у Європі та Світі, а нація українців вважається одінією з найсильніших у пауерліфтинзі. Детальніше про те, як і де відбувалися перші змагання

та які відомі чемпіони виховувались у нашому краї розповів заступник голови Вінницької територіальної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», майстер спорту України з пауерліфтингу Міжнародного класу Вадим Мохник.

Розкажіть про пауерліфтинг. Що це за вид спорту?

– Це один з силових видів спорту, при якому піднімають штангу. Його ще називають триборством, бо він включає три вправи: присідання зі штангою на плечах, жим штанги лежачи і тяга штанги.

Яке місце займає пауерліфтинг серед різних видів спорту в Україні?

– Україна – одна з найбільш сильних держав із розвитку цього виду спорту. У нас живе найтитулованіша пауерліфтерка світу – Лариса Соловйова, яка є чотирьохразовою переможницею Всесвітніх ігор, що проводяться раз на 4 роки. У Вінницькій області він розвивається масово, осередки є у Вінниці, Липовці, Немирові, Піщанці, Тиврові, Гнівані, Томашполі, Жмеринці, Козятині та Гайсині.

Наша нація – одна з найсильніших у цьому виді спорту. Українці є призерами і переможцями змагань як серед юнаків і юніорів, так і серед доросли. З наших рядів вийшла велика плеяда дуже хороших спортсменів, переможців Чемпіонатів Світу та Європи, Всесвітніх ігор.

А що можете розказати на рахунок Вінниччини?

– Перший чемпіонат України з пауерліфтингу відбувся саме у м. Вінниця у 1988 році у Будинку офіцерів, що історично для нашого краю. З тих пір він почав масово розвиватися на території області. Серед перших учасників змагань такі відомі спортсмени, як Володимир Махнюк, Анатолій Кошолап, Володимир Лещенко. Саме вони своїм прикладом пропагували і розвивали цей вид спорту на теренах Вінниччини.

Наша мала батьківщина традиційно славиться відомими спортсменами держави. За період розвитку було підготовлено багатьох майстрів спорту України міжнародного класу, таких як Сергій Дідик, Володимир Махнюк, Сергій Карий, Людмила Тітова, Володимир Нарольський, Чупринко Іван, Шкарапута Ірина, Коломієць Віталій, Мица Василь тощо. Найвагомішим результатом за останні десятиріччя розвитку є те, що серед усіх цих людей є чемпіон Світу

Чим пауерліфтинг відрізняється від важкої атлетики? Адже і там, і там підіймають штангу.

– Так, але у важкій атлетиці ключовим є виконання вправ зі штангою, тоді як головна задача спортсменів пауерліфтингу – підійняти якомога більшу вагу. До того ж, важка атлетика є двоєборством і включає в себе дві вправи – ривок і поштовх. У пауерліфтингу їх три – присідання, жим лежачи та тяга станова.

Яку підготовку має отримати людина, щоб займатись цим видом спорту?

– Це мають бути силові і фізичні вправи, які готують організм до того, щоб виконувати вправи присідання, жиму лежачи та тяги станової. Це статичний вид спорту, усі вправи виконуються в певному положенні.

Розкажіть про власні досягнення.

– Я є майстром спорту України міжнародного класу. Сам розпочав займатися ще у школі, з 15 років. До цього мене привів мій батько, який був майстром спорту України з важкої атлетики. Все, чого я досяг – це завдяки його настановам та батьківським порадам. Потім, коли я навчався в Аграрному університеті, моїм тренером був Володимир Махнюк. В 19-річному віці я виконав норматив на Майстра спорту України, а в 23 роки став Майстром спорту України Міжнародного класу. На цьому прийшлося завершити кар’єру і перейти до тренерської діяльності.

Скількох спортсменів вам довелося готувати? Хто більше всього запам’ятався?

– За весь час моєї тренерської діяльності багатьох виховав, прийшлося підготувати чималу кількість майстрів спорту України. Одного разу ми знайшли перспективного хлопця зі школи-інтернату, Чупринку Івана. Він запам’ятався мені своєю настирливістю, наполегливістю, бажанням багато працювати. Саме він в результаті став майстром спорту України Міжнародного класу, неодноразовим чемпіоном Світу та Європи, 10-кратним рекордсменом Світу – це найбільше досягнення моє як тренера. До того ж, Ваня Чупринко до цього часу тренується і виступає.

Які є змагання в Україні та Вінницькій області?

– В межах нашої держави та регіону проходить досить багато змагань. Ми організовуємо чемпіонати Вінницької області серед різних вікових груп: юнаків віком від 13 до 18 років, юніорів від 18 до 23 та змагання серед дорослих, яким більше 23 років.

Останніх декілька років також активно почав розвиватися напрямок класичного пауерліфтингу без застосування спеціального екіпірування. Нормативи в цих змаганнях менші, так як екіпіровка дозволяє спортсменам брати на себе більше навантаження і, відповідно, досягати вищих результатів, а її відсутність обмежує цю перевагу.

З якого віку взагалі потрібно починати займатись пауерліфтингом? Що б Ви хотіли побажати людям, які наважаться прийти у цей вид спорту?

– Пауерліфтингом можна займатись з 12 років, а з 13, згідно правил, – брати участь у змаганнях, так як саме в цей період іде становлення молодого організму. Верхня межа віку спортсменів не обмежена. Є навіть ветеранські змагання для людей понад 40, 50 і навіть 70 років.

Я побажаю терпіння – не всі одразу стають чемпіонами. Для цього необхідне вагоме бажання перебороти самого себе. Цього треба хотіти – тільки тоді отримаєш результат.

Нагадаємо, вінничанка стала кращою пауерліфтеркою світу

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments